Fossilet av Tiktaalik, som är inuiternas namn på lake (Foto: Ted Daeschler)

Unikt fossilfynd visar klivet för livet upp på land

Forskare vid University of Chicago har hittat ett mycket välbevarat fossil; en rest av en mycket tidig släkting till människan. Och en av de första varelser som klev upp på land.

För 375 miljoner år sedan, i Devontid, så låg kontinenten Laurentia nära ekvatorn. Laurentia som ungefär motsvarar Nordamerikas kontinent i dag.

Klev upp på land i ett låglänt flodlandskap
Det var ett flod- och slättlandskap med täta ormbunksskogar, där spindlar och tusenfotingar kryllade, och koraller och armfotingar fanns i havet, tillsammans med fiskarna som utvecklades i jättesprång, ända fram till det var dags att ta sig upp på land.

Kontinenten Laurentia flyttades genom de miljoner åren till den nuvarande placeringen där Nordamerika ligger. Och nu har forskare i Kanadas polartrakter hittat fossil efter en länk i kedjan som binder samman fisk och landlevande djur. Fossilet har döpts till Tiktaalik, av inuiter som i dag bor i området.

Ett steg mot det fyrfota landdjuret
Tiktaalik beskrivs som en fisk som kan bära sin egen tyngd på land. Fisken som är den första varelse som har en funktionell arm; ett utvecklingssteg på väg mot ett fyrfota djur.

– Bröstfenorna är väldigt starka och har skelett inuti som helt motsvarar landdjurets armskelett.  Det enda som egentligen fattas är handen. I övrigt är det som en kort och kraftig arm, säger Per Ahlberg, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

Det viktiga med Tiktaalikfossilen är att den är mycket lik den hittills ofunna förfadern till fyrfotingar och, i sinom tid, människan.

Källa: Nature

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".