Klimatförändringar hot mot den biologiska mångfalden

De pågående klimatförändringarna på jorden är ett katastrofalt hot mot den biologiska mångfalden på vår planet. Det hävdar flera forskare på ett mångfaldsmöte som i förra veckan påbörjades i Kapstaden i Sydafrika. 

Bara en bråkdel av antalet djur och växtarter på jorden är kartlagda än så länge, och nu varnar forskare för att många arter dör ut utan att någon känner till att dom någonsin har funnits.

På mötet om biologisk mångfald i Kapstaden i Sydafrika sa en chef vid Eu-kommissionens forskningsavdelning att vi befinner oss i en period av enorma förändringar som vi inte riktigt märker, och att arter försvinner i en allt högre takt. Han kallade förändringen för katastrofal.

Idag har forskarvärlden identifierat ungefär 1, 75 miljoner arter - en sjättedel av dede minst tio miljoner arter som man uppskattar finns på jorden, sa en sydafrikansk regeringstjänsteman på samma möte. Samma forskare uppmanade samtidigt kollegor, politiker och museer att dela med sig av den kunskap som finns för att öka förståelsen för hur klimatförändringar påverkar djur och växter.

Mötet i Sydafrika syftar just till att öka utbytet av information för att bygga upp en bank över världens djur- och växtarter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".