Med på allt - jämt!

Människan av idag lever i ett överflöd av information och intryck. Många vill hålla sig uppdaterade om allting hela tiden, samtidigt som pressen att hänga med stressar oss och sätter vår simultankapacitet på svåra prov.

- Vår uppmärksamhet kan liknas vid ljuskäglan på en ficklampa, och vi kan i olika hög grad lära oss att skifta mellan olika informationskällor väldigt snabbt. Men det går knappast att spara tid genom att försöka ta in en mängd olika intryck samtidigt, utan i slutändan tar det vi gör lika lång tid som om vi gör en sak i taget, säger Erland Svensson, forskningschef på Försvarets Forskningsinstitut i Linköping.

- Vi förstår inte alltid hur splittrade vi blir av att försöka ha vår uppmärksamhet på två ställen samtidigt. Ett tydligt exempel på det är bilförare som pratar i mobiltelefon. De kör betydligt sämre om de pratar i mobiltelefon, säger Ola Svenson, professor i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet.

Redaktör Ylva Warnborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".