Amalgamfyllningar är fortfarande vanliga. Foto: PrB

Riskerna med amalgam överdrivna

Från och med nästa år kan det bli så att kvicksilver inte kommer att få användas längre inom Sverige - trots det presenteras idag en studie som tonar ner riskerna med amalgamfyllningar

Metallen anses vara ett av de allra farligaste miljögifterna och ett hot mot hälsan, och det finns många som uppfattar besvär som de kopplat till kvicksilveramalgam.Amalgam används fortfarande  i tandfyllningar. Nu har en ny studie presenterats i den amerikanska tidsskriften JAMA.

En internationell forskargrupp har följt över tusen barn i USA och i Portugal under fem år. Hälften av barngruppen lottades till att få sina hål lagade med amalgam.
Barnen fick gå igenom test när det gäller minne, koncentration, koordination och njurfunktioner, alltsammans sådant som kan påverkas av kvicksilverförgiftning.
Även om barnen som hade amalgamfyllningar hade en högre halt av kvicksilver i urinen kunde inte forskarna visa på några skillnader i testerna mellan de två grupperna.

Odontologiprofessor Björn Klinge, KI, menar att studien är välgjord, och att den kan lugna många som oroas över kvicksilver:
- Man har visserligen hittat förhöjda värden av kvicksilver i urinen men inte hittat någon biologisk koppling till det.

Professor emeritus Maths Berlin tycker å andra sidan att studien inte ger fritt fram att använda amalgam inom tandvården.

- Det studien visar är att man inte hittat fakta som stöder hypotesen att amalgam är farligt, inte att amalgam skulle vara säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".