Ju sämre vi mår, desto svårare behandlingar är vi beredda att bära för att få leva lite till. Foto: PrB.

Ju svårare sjukdom desto tyngre behandling kan vi ta

Ju sämre hälsa en patient har, desto troligare är det att patienten kan tänka sig behandling som leder till funktionshinder eller smärta. En undersökning av gamla med långt gångna sjukdomar visar att vi är beredda att ta nästan vad som helst för att få leva lite till.

Det är ett par hundra äldre patienter med allvarliga former av cancer, hjärtsvikt eller lungsjukdomen KOL som har deltagit i den här undersökningen i USA.

De fick under upp till två år löpande ta ställning till om de skulle vara beredda att genomgå behandling som skulle ge dom fysiska eller psykiska funktionshinder eller stark smärta. Att tacka nej till behandlingen skulle innebära att man hellre dog.

Allt fler accepterade funktionshinder

Ju längre studien gick, desto fler såg fysiska funktionshinder som acceptabla följder, jämfört med alternativet.

Det här stämmer bra överens med vad professorn i geriatrik Barbro Beck Friis, ofta sett hos svenska patienter:

”Bara leva lite till”

- Patienter som är väldigt svårt sjuka men som ändå säger : Jag tar gärna den här hemska cytostatika-kuren bara jag med det kan hoppas att få leva lite till.

Ofta, säger hon, vill man bara leva lite till, för att uppleva något som man tycker är viktigt, någons födelsedag eller ett barnbarn som tar studenten.

Inställningen förändras

Och det är vanligt att man i förväg ser ett tillstånd som otänkbart att stå ut med - men att det förändras när man väl kommit dit, säger barbro beck friis.

- Säg att vi har en patient i rullstol, som har ett antal olika diagnoser. Men när man frågar henne hur det står till säger hon: ”Jag tycker att jag mår så bra!  Jag har ju fått sova utan värk fyra timmar så jag tycker det är en riktigt bra dag idag.” 

Studien publiceras i JAMA-tidskriften Archives of Internal Medicine.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".