Humlorna är populära (Foto:Prb)

Den hjälpsamma humlan

Varför gör ni inte ett program om Bombus? Så skrev Sven Johansson i Ålsta till Frågvist. Sagt och gjort, vi tog med oss landets ledande humleexpert Björn Cederberg på Artdatabanken på SLU i Uppsala och ställde oss i en salixodling mitt ibland flygande humlor.

Det finns 40 olika arter av humlor i Sverige. Var man än bor i landet har man möjlighet att se cirka 10 stycken olika humlor. Men de är inte så lätta att identifiera. Speciellt inte eftersom 10 arter så kallade snyltarhumlor gör det bästa för att likna andra arter!

Just nu är det drottningar som flyger runt för att samla pollen och nektar. Pollen innehåller protein och det behöver drottningarna för att få igång sin produktion av ägg. Snart ska de nämligen bygga bo och starta ett nytt samhälle. Ofta använder de gamla sorkhål för sina nästen, men en del humlor bygger gärna i holkar eller i husväggar.

Humlan är bra på att pollinera eftersom den arbetar från tidig morgon, till sena kvällen och då det lätt fastnar pollen på dess ulliga kropp.

Om man vill hjälpa humlorna är det bästa man kan göra att förse dem med matnyttiga blommor under hela säsongen. Speciellt så här på våren är de beroende av sälgbuskar (Salix), senare på året gillar de till exempel vitklöver.

Mycket rolig information om våra svenska hhumlor hittar du på ”Humlesidan”: -http://www.artdata.slu.se/Humlor/Index_humlor.htm

Vad har du för fråga? Skriv till Fragvist@sr.se

Redaktör och producent Jan-Olov.Johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".