Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Marburgvaccin på väg

Ett amerikansk-kanadensiskt forskarlag har tagit tagit fram vad man hoppas ska bli ett fungerande vaccin mot den fruktade Marburgfebern. Virussjukdomen dödade så sent som förra året över 300 personer i en epidemi i norra Angola i Afrika.

Göran Bucht, virusexpert på totalförsvarets forkningsinstitut FOI i Umeå, kommenterar:

- Viruset har ju ganska dramatisk utvecklingsbild med en ganska kort inkubationstid, så det gäller ju att sätta in behandling eller profylax innan viruset hunnit multipliera sig i en kropp tillräckligt mycket. Jag kan tänka mig att efter ett eller ett par dygn så kanske det är försent.

Ett dramatiskt sjukdomsförlopp med kraftiga blödningar från de flesta organ i kroppen och en dödlighet på uppåt 90 procent, så kan den beskrivas, sjukdomen som för första gången slog till i slutet av 1960-talet i staden Marburg i Tyskland.

Där dog flera efter att ha smittats av laboratorieapor importerade från Afrika, den kontinent där samtliga efterföljande fall sedan konstatarats.

Inget skydd finns

Hittills har inget fungerande skydd funnits mot Marburgviruset. Viruset sprids så vitt man vet bara sprids via kroppsvätskor i naturliga fall, men det har sedan länge även funnit med på de internationella listor över virus som skulle kunna användas och spridas på konstgjord väg som biologiska vapen.

I försök på apor har nu det nordamerikanska forskarlaget testat en vaccinprototyp som inte bara räddat livet på de apor som infekterats utan också visat sig ge skydd även när vaccinet injicerats upp till en halvtimme efter att aporna smittats. Försöken beskrivs i den brittiska medicintidskriften The Lancet.  En halvtimmes tidsmarginal är enligt Göran Bucht alldeles för kort för att ett framtida vaccin skulle kunna hjälpa folk vid en storskalig epedemi eller bioattack, men  däremot kanske det kan gå att skydda personer som kommit i kontakt med viruset på andra sätt.

- Det kan ju hända att personal på ett sjukhus eller någon annanstans har blivit utsatta för en olycka, eller kanske kommit i kontakt med en patient eller material från en patient som har Marburg. Så att man sedan kan skydda sig efter olyckan tycker jag låter väldigt bra, säger Göran Bucht.

Kristoffer Gunnartz

kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".