Stormen Gudrun lämnade spår. Fotografen Jocke Berglund med sin Årets bild 2006. Copyright PrB

Sorg efter Gudrun - men berörda går vidare

I går presenterades Skogsstyrelsens analys av stormen Gudrun, som på ett dygn förstörde ett helt års skogsavverkning. 75 miljoner kubikmeter fällda träd mötte skogsägarna på morgonen den 9 januari.

Det blev ett sorgligt år för många, även om 90% av de berörda säger att de kommit över det värsta och gått vidare. Uppröjningen gick faktiskt snabbare än man förväntade, vädret var gynnsamt, och virkespriserna blev inte så katastrofalt låga som de kunde ha varit.

Från Skogsstyrelsen hör man en önskan att i fortsättningen kunna ha lite bättre grepp om en stor storm en annan gång, för detta var ju inte den sista. Lite bättre arbetarskydd och bättre skydd för miljön måste finnas i bakfickan när så mycket folk ger sig ut i skogen på en gång för att röja. Kunskapen finns, man vet att välskötta skogar som planterats för att kunna stå emot storm, klarar sig bättre.

-Vi har ju kunskaper sedan tidigare att om vi röjer tidigt och gallrar i början av omloppstiden så blir bestånden mindre känsliga, säger Hans Lidholm från Skogsstyrelsen som har sammanställt miljöfrågorna i rapporten.

- Men det är klart att är det en väldigt kraftig storm, då tror jag inte det spelar så stor roll. Sedan vet vi också att lövträden har klarat det här betydligt bättre. Vi vet också att områden med höga naturvärden som naturreservat, biotopskyddsområden och nyckelbiotoper också har klarat det här betydligt bättre, säger Hans Lidholm.

Man konstaterar också att det är väldigt ont om forskningsmedel kring stormskador och åtgärder. Skogsägarna har fått hjälp av de flera miljarder regeringen betalat ut, men för kunskapsförstärkandet har endast nålpengar utdelats.

Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".