Ett bomullsfält med genförändrad bomull är mindre skadligt än ett vanligt, enligt en ny studie (Foto: PrB)

Genmodifierad bomull skadar inte enligt ny studie

Farhågorna kring genetiskt modifierade grödor har varit och är många. Bland annat har kritiska röster höjts för risker för spridning av ovälkomna gener i naturen och påverkan på den biologiska mångfalden. Nu kommer en studie som visar på goda effekter av odling av genförändrad bomull i USA.

Det handlar om så kallad bt-bomull. Den har försetts med en gen från bakterien Bacillus thuringiensis; en gen som gör plantan giftig för skadeinsekter.

Genförändrad bomull på hälften av fälten
I Arizona i västra USA där den här studien har gjorts växer numera Bt-bomull på mer än häften av alla bomullsfält och sådan bomull odlas också på många andra håll i världen.

Ändå, hävdar författarna i en ny studie, är det här den första stora studie som samtidigt undersöker nyttan för jordbruket av den här grödan och hur den påverkar den biologiska mångfalden.

Det är bomullsodlingar på en yta lika stor som Medelpad ungefär som har undersökts under två år, med bt-bomull på ungefär hälften av arealen.

Samma skörd, mindre bekämpningsmedel
Skördarna blev jämförbara på båda håll men på bt-bomullen behövdes mindre bekämpningsmedel än på resten av ytan, och när man undersökte insektslivet både i bomullsodlingarna och strax utanför fann man att den biologiska mångfalden bevarats bättre där man använt bt-bomull än där man istället sprutat mer gift mot insekterna.

Bt-giftet i bomullen riktade alltså bättre in sig på just skadeinsekterna än de bekämpningsmedel man annars sprutar över markerna; de slår bredare mot många olika typer av insekter.

Kritiker skeptiska till resultaten
Bt-bomull är lovande, blir slutsatsen forskarna drar, men Kathleen McCaughey, talesperson för genmodifierade grödor på Greenpeace, är inte övertygad om grödans förträfflighet.

Fotnot: Studien publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift (PNAS). Forskningen finansierades av EPA, Environmental Protection Agency, i USA.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".