Över Antarktis är hålet i ozonlagret som störst. Foto: PrB

Ozonlagret på väg mot återhämtning

Ozonlagret blir inte längre tunnare utan kan kanske snart börja återhämta sig.
Men det kommer att dröja länge, kanske hundra år, innan det åter blir så tjockt som det var innan det började förstöras genom freonutsläpp, visar en ny studie.

Förutsättningarna för att ozonlagret ska hämta sig är bättre nu när freonerna eller cfc-gaserna som de också kallas inte längre ökar, det säger danskan Signe Bech Andersen som varit med och gjort studien.
Att ozonlagret, som skyddar oss mot cancerframkallande solstrålning, hade börjat brytas ner började uppmärksammas under 80-talet.
1987 begränsades utsläppen genom det så kallade Montrealprotokollet.
Men även om det var de mänskliga utsläppen som var huvudfaktorn bakom ozonlagrets minskning så är det ännu för tidigt att säga om det är Montrealprotokollet som fungerat, säger Signe Bech Andersen, som är fysiker vid danska motsvarigheten till SMHI.

Signe Bech Andersen tror att det främst handlar om naturliga variationer i till exempel temperatur, antal vulkanutbrott och flödet av nytt ozon över jorden.
Men utan montrealprotokollet hade situationen varit värre idag säger hon.

Signe Bech Andersen och en amerikansk kollega har gått igenom satellitmätningar och markbaserade mätningar av ozonlagret och jämfört med vad modeller visar. Studien publiceras i tidsskriften Nature, och gör också prognoser om framtiden.
Nu kan vi faktiskt förvänta oss att ozonlagret ytterligare tunnas ut i polarområdena dom närmaste tio åren, men detta beror på väntade klimatförändringar. 
På långre sikt, kring 50 till 100 år kan ozonlagret återhämta sig helt om freonutsläppen hålls nere.
Men bland annat på grund av klimatförändringarna är det inte säkert att det någonsin återvänder till just samma nivå som tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista