En delfin, två delfiner. Foto:PrB

Matematik ingen konst för delfiner

Delfiner är inte bara smarta, de har sinne för matematik också. Och det kan lära oss en del om hur olika djurs hjärnor har utvecklats.

Flasknosdelfinen Rainbow håller på med en räkneövning i Dolphin Research Center i södra Florida. Rainbows uppgift är att titta på två svarta tavlor med vita prickar på, och sedan peka med nosen på den tavla som han minst antal prickar på sig. Och det klarar han.
Matematiska förmågor har studerats hos apor och papegojor, och nu kan forskarna alltså visa att även delfiner har ett sinne för matte.
Forskningsledaren Emily Guarino säger att ju fler arter vi testar på det här sättet desto mer kan vi få reda på om hur den här sortens förmågor har utvecklats genom evolutionen. I motsats till apor som också har räkneförmågor tog delfinen tidigt en helt annan evolutionär utvecklingsväg än människan.
Trots det delar människan och delfinen ett matematiskt sinne. Kanske kan en studie som den här kasta ljus även över människans utveckling, säger delfinforskaren Emily Guarino.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista