Snart blommar asparna - och nu vet vi varför. Copyright PrB.

Träd växer snabbare genom svensk upptäckt

På många ställen i landet så börjar nu trädens knoppar att slå ut och snart kommer många träd att börja blomma. Och idag så presenterar ett svenskt forskarlag en studie som förklarar exakt hur ett träd vet när det är dags att börja blomma.

Ove Nilsson och hans kollegor i Umeå fick stort genomslag i höstas. Då hade de hittat exakt vilken gen det är som gör att växten backtrav kan läsa av dagens längd och bestämma sig för att börja blomma när dagen blivit tillräckligt lång.

Idag presenterar de en ny studie som visar att precis samma mekanism ligger bakom vad som avgör när en trädet asp bestämmer sig för att blomma. Det verkar alltså som om de här mekanismerna är generella i växtvärlden.

Och tack vare att forskarna nu förstår hur blomningen styrs även hos träd så blir det möjligt att förädla träd i betydligt större utsträckning än tidigare.

Från år till veckor

Naturligt tar det femton år innan en asp börjar blomma men nu kan man få en asp att blomma redan efter ett par veckor. Och eftersom blomning är en förutsättning för att man ska kunna korsa olika träd och på så sätt få fram nya kvalitéer hos träden så tror Ove Nilsson, som är trädforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, att det här fyndet kan förändra skogsbruket radikalt.

- Med växtförädling så bör man kunna framställa träd som är skräddarsydda för en viss slutanvändning och har mycket bättre kvaliteter för det då, säger Ove Nilsson.

- Man kan i alla fall spekulera i att man bör kunna få fram ett snabbväxande träd med väldigt högt energiinnehåll och som vore perfekt för bioenergiändamål.

Inte riskfritt

Även om den nya tekniken ger många nya möjligheter så finns det också tänkbara problem. Riksdagen har i sina miljömål slagit fast att den genetiska variationen ska bevaras i de svenska skogarna och en kraftig satsning på trädförädling kan på sikt minska skogarnas genetiska mångfald. Ove Nilsson är medveten om den risken, men säger också att man måste väga fördelarna mot riskerna.

- Den ökade risken får man då väga mot den ökade produktion man får eller den ökade kvaliteten man får, säger han.

Resultaten presenteras i dagens nummer av tidskriften Science.

Ingrid Stenberg

ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista