Omstridd jubilar vid sin analyssoffa. Copyright PrB.

Freud 150 år - mer ifrågasatt än någonsin?

Det är 150 år sen Sigmund Freud föddes, mannen som utifrån sin teori om det omedvetnas betydelse utformade  psykoanalysen.

Men terapimetoden är kontroversiell i dag. Och enligt en ny rapport från Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, SBU, är underlaget för litet för att man ska kunna bedöma nyttan med Freuds psykoanalys.

Mats Fredriksson, professor i psykologi vid Uppsala Universitet, ingick i SBU:s projektgrupp:

- När det gäller effekterna av psykoanalys och av psykodynamisk terapi så finns det inga studier som på något övertygande sätt visar att det påverkar ångestproblematik, säger Mats Fredriksson. 

-Det finns studier som visar att den här typen av verksamhet kan vara bra för att dämpa depression. Det är vad som finns vetenskapligt. När det gäller hans teorier om t ex försvarsmekanismer och penisavund tror jag man kan säga att det är ingen som tar det på allvar längre i seriösa vetenskapliga kretsar, säger Fredriksson.  

Psykoanalytiker hävdar att det finns vetenskapligt stöd för att psykoanalys hjälper vid ångestsyndrom. De angriper även SBU-rapporten för att den ser på psykoterapi som ett slags kirurgiskt ingrepp som ska kunna utföras på vilken patient som helst med samma framgång, av vilken terapeut som helst. En ganska förvånande inställnig, tycker läkaren och psykoanalytikern Tomas Böhm:

- Det är ungefär som om man skulle börja operera historia. De har fått storhetsvansinne. Som om psykoterapi handlar om samma sak som medicin eller kirurgi, där man kan applicera objektiva metoder och sen så ska man kunna mäta hur det fungerar, på samma sätt som man opererar blindtarmar, och mäter hur folk blir friska av det, säger Tomas Böhm.

-Det här menar vi är ett helt annat område, det handlar om människor som tolkar världen och sig själva på olika sätt. Det är som att syssla med fel instrument på det här området, säger Böhm.

Staffan Forssell 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista