Stor eller liten rättspsykiatrisk undersökning. (Foto:Prb)

Vetandets Värld Frågvist

Vetandets Värld Frågvist 10 maj

Vid sina sinnens fulla bruk?

Vad är det egentligen för skillnad mellan stor och liten sinnesundersökning? Den frågan skickade Leif Hindberg till Frågvist och i veckan får han svar.

”Den misstänkte skall nu genomgå en stor sinnesundersökning” står det ofta i pressen. Men hur går de undersökningarna till i praktiken och hur säkra är de?

Dr. Käth Elmgren i Uppsala som har arbetat som psykiatriker i många år och genomfört både stora och små rättspsykiatriska undersökningar berättar att de begreppen egentligen inte används inom vården. Den lilla varianten är bara ett steg för att ta reda på om man behöver genomföra en riktig undersökning. Och en sådan kan ta upp till sex veckor, till skillnad mot den mindre som endast tar någon timma.

Hon tror att det är svårt att lura teamet på fyra personer som genomför undersökningen.

- Det är svårare för den friske att spelas sjuk än för den sjuke att spela frisk, säger hon. Men efter ett antal år i yrket är hon mera ödmjuk än i början av karriären, berättar hon.

Skicka din fråga också till Fragvist@sr.se

Redaktör Jan-Olov Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista