Sockersjuka är ett passande namn på diabetes 2

Tredubblad dödsrisk för unga diabetiker

Den som har diabetes typ 2 löper tre gånger så stor risk att dö i förtid som en frisk jämnårig. Det visar en av de större studier som gjorts kring sambandet mellan livsstilssjukdomen diabetes typ 2 och förväntad risk för tidig död.

Vi blir allt fetare i Sverige, och enligt Helena Edlund,professor och diabetesexpert vid Umeå universitet, är sambanden mellan fetma och diabetes typ 2 tydliga. 

– Det finns ju prognoser i dag att barn och ungdomar som redan har diabetes och hjärt- och kärlkomplikationer, att många av dem inte kommer att leva mer än till 50-årsåldern. Då snackar vi förmodligen 20 års förkortad livslängd.

300 000 svenskar lider av ämnesomsättningssjukdomen diabetes typ 2. Den kryper allt lägre ner i åldrarna, och antalet drabbade växer snabbt.

Det visar en av de större studierna som gjorts kring livslängd och diabetes typ 2. Studien är brittisk och omfattar 44 000 diabetespatienter som jämförts med 220 000 friska.

Och en av slutsatserma är alltså att personer som är mellan 35 och 54 år gamla och har diabetes typ 2 löper tre gånger så stor risk att dö som en frisk jämnårig.

Den som drabbas av diabetes typ 2 har fel nivåer på det glukosreglerande insulinet i kroppen, och följden blir en mängd problem, på sikt hjärt- och kärlsjukdomar och leverskador. Och flera cancerformer är också kopplade till diabetes typ 2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista