Lilla my är inte att lita på

My är ett samband som anses konstant, en siffra som anger hur protoners och elektroners massa förhåller sig   till varandra. Men my verkar inte vara alldeles konstant.

I atomens inre finns protoner och elektroner - och varje proton har en massa som är 1836 gånger elektronens.
Nu hävdar fysiker från Holland att det här förhållandet, my, har ändrats. Inte mycket - det handlar om 0,002 procent på 12 miljarder år - men ändå. Det här har man upptäckt genom att studera avlägsna kvasarer och jämföra det spektrum som väte har där med det spektrum väte har på jorden.

Med detta får strängteoretikerna vatten på sin kvarn - de som menar att tillvarons allra innersta beståndsdelar är små vibrerande strängar.

För deras verklighetsbeskrivning förutsätter extra dimensioner - nåt som går bra ihop med att värdet på my inte är helt konstant , enligt tidskriften New Scientist som refererar den holländska studien.

Men än är det för tidigt för strängteoretikerna att ropa hej - det nya resultatet måste bekräftas av andra forskare först.

(New Scientist 21 april 2006 på nätet. Journal reference: Physical Review Letters (vol 96, p 151101)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista