Vänta på smärta kan vara det värsta

Att vänta på smärta kan vara värre än att erfara den. Det visar forskning där försökspersoner fick elchocker, samtidigt som deras hjärnaktivitet registrerades med magnetkamera.

Vilket är värst - att få en rotfyllning utan bedövning eller att sitta i väntrummet och vänta på en?

Att vänta, skulle en del säga, enligt ny forskning på. Beteendevetare utsatte sina försökspersoner för elchocker och de fick välja - om de ville ha en lagom ruggig elchock efter en halv minut eller en riktigt ruggig genast.

Genast - trots värre ont

En del valde att få det hela överstökat direkt - trots att det gjorde ondare.

De personerna hade också en högre aktivitet i en viss del av hjärnan - den som står för uppmärksamhet. De var mer uppmärksamma på den kroppsdel som skulle fara ont.

Förströelse

Forskarna ser en ljus sida hos resultaten: Den som har svårast för själva väntan kan bli hjälpt av förströelse. Meditation eller träning eller vad som helst som får en att tänka på annat.

Forskningen är gjord av Dr. Gregory S. Berns vid Emory University School of Medicine i Atlanta, USA, och publiceras i Science, 5 maj 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".