De känner igen varandras namn. Foto:PrB

Delfiner använder egennamn

Delfiner har egennamn, precis som vi människor. Namn som de använder när de kommunicerar med andra delfiner. Forskare har tidigare anat att signaturvisslingarna var egennamn men först nu har man kunnat visa att det är så.

Delfinernas sätt att kommunicera har förbryllat forskare alltsedan 1950-talet, då amerikanarna började hålla delfiner i bassäng. Delfiner använder många olika ljud: visslingar, klickningar, knarrningar, klappande och skällande varianter.

De använder även en hel del ljud på så höga frekvenser att vi människor helt enkelt inte kan höra dem. Varje delfin har också sin alldeles egen signaturvissling, som de utvecklar under sitt första levnadsår och sedan kommunicerar med hela livet.

Nu har brittiska och amerikanska forskare visat att visslingarna verkligen går att jämföra med våra egennamn.

Genom att spela in en signaturvissling och sedan med avancerad akustisk teknik rensa bort alla övertoner och klickljud tills bara själva grundmelodin finns kvar, har forskarna kunnat se att det verkligen är varje delfins unika melodi, och inte rösten eller klangen, som de andra i flocken känner igen.

När en grupp delfiner fick höra de manipulerade visslingarna i högtalare förblev de ointresserade om visslingen tillhörde en för dem okänd delfin, men om visslingen tillhörde en nära släkting, vred delfinerna genast huvudet mot högtalaren.

Nu återstår att ta reda på hur det går till när delfinerna skapar sin egen signatur, säger marinbiolog Inis Melo som forskat på delfinernas signaturvissling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista