Lesbiska uppfattar dofter ungefär som hetero-män

Lesbiska kvinnor reagerar på vissa doftämnen mer som heterosexuella män än som heterosexuella kvinnor. Det visar ny forskning som utförts vid Karolinska Institutet i Solna. De ämnen det handlar om kan vara feromoner, signalämnen som styr attraktion mellan djur, men som man inte vet om de har någon funktion hos oss människor.

Trots att man nu kan köpa feromonspray för att öka sin sexuella dragningskraft så anses det idag inte säkert att det ens finns några mänskliga feromoner.

Men det finns vissa ämnen som man misstänker kan vara det och det är dom som nu återigen har studerats av landets ena auktoritet på området, Ivanka Savic och hennes kolleger vid Karolinska Institutet i Solna. De publicerar nu sin studie i den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift PNAS.

Tidigare har de med så kallad PET-kamera kunnat se att ett centrum i hjärnan som är kopplat till sexualitet aktiveras när heterosexuella män och kvinnor får lukta på de misstänkta feromonerna från det motsatta könet.

Förra året såg man att homosexuella män reagerade ungefär som heterosexuella kvinnor och nu visar det sig alltså att de lesbiska kvinnornas reaktion stämde ganska bra överens med heterosexuella mäns. Intressant, tycker psykologiprofessor Mats Olsson i uppsala som också forskar kring feromoner hos människor.

- Lesbiska kvinnor reagerar i enlighet med sin läggning och inte med sitt kön. Det är en mycket intressant studie eftersom den stämmer med tidigare resultat och ger ett begripligt mönster, säger han.

Men nåt helt enkelt mönster verkar det inte vara, det här med doftattraktion: Det finns större skillnader ändå mellan lesbiska kvinnor och heterosexuella män än det gör mellan bögar och heterosexuella kvinnor.

Nåt som får Ivanka Savic som ligger bakom forskningen att undra om kvinnlig homosexualitet kanske är mer komplex än manlig.

Nyttan med den här forskningen är just att den kan hjälper oss att förstå hur vi människor fungerar, säger Mats Olsson. Samtidigt tror han att om mänskliga feromoner finns så drunknar deras inverkan i en flod med framför allt intellektuella indikationer på vem som kan vara en lämplig partner.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Camilla Widebeck

camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista