USA söker åter olja i naturkänsligt Alaska

USA:s president George Bush gör nu återigen ett utspel för att borra olja i Alaska. Produktionen från oljefälten i Irak har minskat sedan USA:s invasion, och nu riktas hoppet till fyndigheter i norr. Men det handlar om ett naturkänsligt område med rikt djurliv.

I norra Alaska ligger det arktiska reservat, The Arctic Wildlife Refuge, som USA gett åt naturvården i polartrakterna.

Rikt på djurliv och olja
Här ligger tundran, i vilken de iskalla vattendragen söker sig norrut. Här finns älg och björn och lax och massor av mygg, och dessutom olja.

Det har varit en återkommande önskan från USA:s president George Bush sida att oljeborra i området, något som hittills stoppats av naturskyddarnas ovilja.

Oljan bryts ner långsamt i kallt klimat
Nu är det dags för ett nytt försök; produktionen i de irakiska fälten har minskar med en miljon fat olja per dag sedan USA:s invasion. Det skulle kunna täckas av ett uttag i reservatet.

Oljeborrning i kallt klimat innebär att nedbrytningen av olja är extremt långsam, och avdunstningen likaså.

USA:s president George W Bush gör nu återigen ett utspel för att borra olja i Alaska.

Produktionen från oljefälten i Irak har minskat sedan USA:s invasion, och nu riktas hoppet till fyndigheter i norr. Men det handlar om ett naturkänsligt område med rikt djurliv.

Överbliven olja kan skada djurlivet
Att dels upplåta ett naturreservat till kommersiell utvinning, och dessutom riskera att området kommer att skadas, verkar vara en mindre bra idé. Det säger Karin Eliaeson, geovetare från Svenska miljöinstitutet, IVL.
Hon har själv studerat miljökänsliga området på Svalbard.

– I en sådan här miljö är marken frusen större delen av året, och då blir infiltrationen förmodligen lite sämre, och det kan leda till att olja stannar kvar på ytan, och det är inte så bra om det rör sig mycket djur där, säger Karin Eliaeson.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista