Studentexamen i Sigtuna 1964 (Foto: PrB)

Klassens klasser

I Sverige finns idag en mängd olika gymnasieföreningar, en slags kamratföreningar där man ägnar sig åt allt från teater till naturvetenskap. Föreningarna har anor från mitten av 1800-talet, och gemensamt för dem är att man blir invald i dem, de är alltså inte öppna för alla elever.

De som idag är medlemmar i gymnasieföreningarna är i stort sett de elever som förr skulle gått i läroverk, och medlemskapet har blivit ett sätt att markera ens klass och sociala tillhörighet.

Det är till exempel otänkbart att en elev på fordonsprogrammet skulle bli invald i en gymnasieförening. Det säger historikern Maria Sundkvist vid Linköpings universitet, som tidigare i år publicerade boken ”Klassens klasser”.

Boken handlar om gymnasieföreningarnas historia i Sverige, från 1840-talet fram till 1990-talet. Det är en period under vilken läroverken - som var till för en exklusiv, manlig elit - förändrades och blev till en gymnasieskola för alla. Gymnasieföreningarna blev då den unga manliga elitens sätt att sortera bort de elever som skolan inte längre sorterade bort.

                                              Urban Björstadius
                                               vet@sr.se             
                                      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista