Inga självklarheter när barn används i forskningsstudier. Foto: PrB

Barn i forskningsstudier är tänkbart för föräldrar

Skulle föräldrar låta sina egna barn delta i till exempel ett läkemedelstest? Ja, är det överraskande svaret på den frågan, enligt en ny studie.

Idag deltar barn sällan i forskningsstudier, men nu har det visat sig att föräldrar tycker det är viktigt att barn omfattas av den forskning som görs, och många föräldrar är också villiga att låta sina egna barn vara med.
Historiskt har man uteslutit barn från forskning och många av de läkemedel och medicinska behandlingsmetoder som idag används är aldrig testade på barn.
Psykologiforskaren Alina Rodriguez har i en ny studie vid Uppsala universietet frågat 863 blivande föräldrar om vad de tycker om att ha med barn i olika forskningsprojekt.  
- Vi kom fram till att många föräldrar är mycket positiva, de flesta tyckte att mer forskning för barn behövdes, säger Alina Rodriguez.
Föräldrarna fick också frågor om vad de tyckte om att deras egna barn skulle delta i forskning, och då var de ännu mer positiva.
Alina Rodriguez tror att det kan få stor betydelse att föräldrarna har en så positiv inställning eftersom det kan motivera forskare att informera och prata mer med föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista