1 av 4
Emma Igelström stod på toppen av sin karriär 2002. Men hon hade stora problem med ätstörningar under samma tid, fast ingen märkte det. Foto: PrB.
2 av 4
Nötter är nyttigare! Foto: PrB
3 av 4
När träden står som vackrast blir många av oss som snorigast. Foto: PrB.
4 av 4
L-G Nilsson: Stora boken om vädret.

Veckomagasin 2006-05-12

Transfetter - hur farliga är de egentligen? Danska och svenska experter är helt oense om den saken. Vi reder ut hur pollen i luften kan göra oss så snuviga, träffar simmerskan Emma Igelström och pratar om ätstörningar - och så fortsätter vi att prata böcker och tävla.

Branschen åtgärdar transfett före livsmedelsverket

Uppmärksamheten kring hälsofarliga transfetter ökar. USA har krav på märkning, Danmark har i stort sett förbjudit industriellt tillverkade transfetter, men svenska livsmedelsverket väntar på reglering via EU. Under tiden beslutar allt fler producenter att minska på eller utesluta transfetter. Nu har till exempel Max, Burger King och MacDonalds fattat sådana beslut. I nästa uppdatering av nyckelhålsmärkningen om ett par-tre år ska transfetterna granskas, enligt livsmedelsverket.

Tävling

Förra veckans rätta svar: Skiftnyckeln. Den här veckan frågar vi efter något som för länge sedan var en nymodighet i jordbruket. Tillsammans med Nils Olander på Tekniska Muséet tittar vi på prylen i muséets samling.

Pollen triggar immunförsvaret

Pollenhalterna har varit höga på många håll i veckan och många svenskar reagerar med allergi. Vi träffar en pollenallergisk allergiläkare för att prata om vad som händer i kroppen när pollen i luften leder till snuva och svullnad. Immunförsvaret slåss mot en fiende som inte finns.

Ätstörning bakom den fina fasaden

Emma Igelström berättar om hur hon under sin karriär som elitsimmare hade svåra ätstörningar och använde maten för att kontrollera sin ångest. Cecilia Pettersson som är dietist och jobbar med ungdomar med ätstörningar vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg tycker liksom Emma att det behövs mer kunskap och uppmärksamhet av omgivningen  för att upptäcka när någon har problem med sitt förhållande till ätande. Emma Igelström talar på onsdag vid Vetenskapsfestivalen i Göteborg om sin bok. Vetenskapsfestivalen inleds idag fredag och pågår till och med nästa helg.

Stora boken om VÄDRET

Stora boken om vädret är verkligen en stor bok om vädret. Den innehåller allt från hur väder uppkommer, hur prognoser görs och växthuseffekten till väderprognoser i bondepraktikan och väder i folktron och hur vädret påverkar vår hälsa. En bra presentbok till den som är nyfiken och gillar att vara ute. L-G Nilsson: Stora boken om VÄDRET, Semic Förlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista