T-Rex storkusiner

P1 Måndag 22 maj kl 12.10

Den senaste tiden har dinosaurieforskarna hittat resterna efter skräcködlor som varit ännu större än den välkända Tyrannosaurus Rex. Vetandets Värld reder ut vem som egentgligen är herre på skräcködlornas täppa och vad forskarna idag fått för nya insikter om Tyrannosaurus och dess nyupptäckta storkusiner.

På Paleontologiska Museet i Uppsala träffar Vetandets Värld Solweig Stuenes framför et enormt kranium av en tyrannosaurus rex. Hon berättar att det idag formligen exploderat av forskning om jättelika rovdinosaurier och att inte mindre än fyra andra släktingar tävlar med tyrannosaurus rex om titeln som den största rovdinosaurien genom tiderna.

Trots detta hot från nyupptäckta storkusiner intar tyrannosaurus rex en särställning inom kulturen. Solweig Stuenes och Filmkrönikans Orvar Säfström besvarar varför tyrannosaurus rex blivit så populär bland filmmakare.

Redaktör: Tobias Svanelid tobias.svanelid@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista