Allt mindre transfetter i svensk pommes frites. Copyright PrB

Tillverkare minskar självmant på transfetter

Transfetter finns i friterad snabbmat, kex och kakor och är bevisat skadliga för hälsan. I Danmark är de förbjudna, men svenska Livsmedelsverket vill till skillnad från de danska kollegerna inte verka för ett förbud mot de farliga ämnena. I stället är det livsmedeltillverkarna som på egen hand nu tar bort transfetterna ur sina produkter.

McDonald’s följer nu konkurrenterna Max och Burger King i att minska halterna av transfetter i sin frityrolja. Man går ner från fem procent till max två procent och lägger sig därmed på samma nivå som den lagstiftade maxgränsen i Danmark.

Lägre än så går det inte att sätta gränsen av mättekniska skäl säger chefkonsulenten Paolo Drostby på danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Födevarestyrelsen. Gränsvärdet innebär alltså nästan ett totalförbud.

Stora risker
I en dansk studie visade det sig att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar med 25 procent för den som äter fem gram transfetter om dagen under en längre tid.

Att komma upp i fem gram är lätt gjort för många enligt en annan dansk studie:
- Om man äter många av den slags produkter som kex, kakor och snabbmat så kan man komma upp i ett mycket högre intag av transfetter, säger Paolo Drostby. Tjugo, fyrtio, ja sextio gram, så risken är reell. 

Men i Danmark är alltså inte risken så stor längre. Och i Sverige har nu alla stora hamburgerkedjorna sänkt sitt innehåll så nu får man äta rätt mycket kex och kakor i stället för att komma upp i fem gram.

Sverige föredrar frivillighet
Men om de här ämnena är uppenbart skadliga och enligt danskarna lätta att ersätta - varför väntar svenska Livsmedelsverket på att företagen ska agera själva?
- Ja, men det är väl en bra utveckling att de gör det, och det är ju det vi har önskat också, säger Wulf Becker på livsmedelsverket. Och generellt sett så har vi jobbat med frivilliga överenskommelser och så, vi har väldigt lite lagstiftning i Sverige. Vi har avskaffat det.

I Sverige redovisas inte transfetter på innehållsförteckningen utan det står i stället ”delvis härdade fetter” om de kan finnas i en produkt.

Nu meddelar livsmedelsverket att man ska ändra reglerna så att inga transfetter ska få finnas i så kallade nyckelhålsmärkta produkter, det skriver Dagens Nyheter.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista