Höger och vänster hand turas om att styra Copyright: PrB

Vänster hand kan styra höger- även hos högerhänta

Är du vänsterhänt eller högerhänt? Det spelar inte så stor roll. När båda händerna samarbetar låter hjärnan vänsterhanden och högerhanden turas om att styra visar nya forskningsresultat från Umeå universitet.

Hur kan hjärnan klara av att styra två händer samtidigt? Det undrade en forskargrupp vid Umeå universitet. Hjärnan är ju uppdelad i höger och vänster hjärnhalva som är relativt oberoende av varandra och som styr varsin hand.

Länge har man trott att det är högerhanden, om man nu är högerhänt, som styr och vänsterhanden som hjälper till när båda händerna jobbar. Men de nya forskningsresultaten visade på en mycket mer flexibel och dynamisk hjärna. Professorn i fysiologi vid Umeå universitet, Roland Johansson, beskriver vad som händer:
- Ibland tar vi en burk ur kylskåpet med vår högra hand och skruvar av locket med vänster hand, säger Roland Johansson. När tar burken, då är vi högerhänta, då är det den som är dominant. När vi sen skruvar av locket då switchar hjärnan och då byter vi hjärnhalva så att det är den andra hjärnhalvan som styr.

Hjärnan låter alltså händerna turas om att vara den som styr, och vilken det blir beror på vilken hand som ligger bekvämast och enklast till för att göra det som man nu bestämt sig för att göra. För att komma fram till det här har forskarna låtit försökspersoner hantera ett egenkonstruerat verktyg med bägge händerna samtidigt som de analyserat vad som hänt i nervsystemet.

Experimenten är unika och de första som utforskat just hur händerna samarbetar. Upptäckten kan få betydelse när det gäller design och konstruktioner, men också för att rehabilitera människor som drabbats av nervskador eller stroke.

Elsa Helin

elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista