Hur går det till när vi funderar? ( Foto:PrB)

Vad är medvetande?

Kan man förklara medvetandet på ett fysiskt och kemiskt sätt? Det är veckans lyssnarfråga från Göran Eriksson i Malmö. Och flera andra lyssnare har undrat över vad ”medvetande” egentligen är.

Idag vet vi en hel del om hjärnan. Vi kan mäta och registrera förändringar i den. Men hur går det till när hjärnans kemi och elektricitet blir till tankar? Hur blir vi människor medvetna om vår omgivning och om oss själva? Vad är ”medvetandet” egentligen och var i hjärnan finns  det? Är djur medvetna? Kan de reflektera över sitt öde? Kommer förskarna någonsin att kunna förstå medvetandet eller ligger det utanför vetenskapens gränser?

Alla dessa frågor - och lite till  - diskuteras i veckans Frågvist som är inspelat i biblioteket på Abiskos vetenskapliga station. Där träffades professorn i kognitionsvetenskap i Lund, Peter Gärdenfors och neurovetaren Björn Merker, samt programledaren Jan-Olov Johansson.

Vad har du för fråga? Skriv till fragvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista