Glaciärer vid Svalbard Foto: PrB

Norges glaciärer borta om hundra år

Om hundra år kan nästan alla norska glaciärer ha smält bort. Och framtidsutsikterna för de svenska glaciärerna kan vara ännu sämre.

Det blir varmare och varmare på jordklotet och isarna i glaciärerna smälter. Av Norges 1627 glaciärer, eller breer som det heter på norska, tror forskarna att bara trettio finns kvar om hundra år.
Det är glaciologer vid universitetet i Bergen som räknat på en klimatmodell som förutsätter att temperaturen kommer att höjas med 2,3 grader under de närmaste hundra åren. Professor Atle Nesje tror att de svenska glaciärerna också kommer att smälta bort.
- De svenska glaciärerna är ännu känsligare än de norska, eftersom de är mer beroende av sommartemperaturerna, säger Atle Nesje.
Detta innebär att de svenska glaciärerna kan smälta ännu fortare än de norska.

Glaciärer smälter alltid på sommaren, och växer till över vintern när det snöar. Men under de senaste åren har mycket mer smält bort än vad som har kommit till, vissa norska glaciärer har krympt med flera hundra meter på några år. Om glaciärerna skulle försvinna drabbar det inte bara skidåkare och turister, utan kan få stora konsekvenser för elförsörjningen. Glaciärernas is fungerar som vattenreserver som fyller på vattendragen med sitt smältvatten på somrarna. Norge tar nästan all sin el från vattenkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista