Strömmar i jordens inre. Mount St Helens i USA pyser över 2004 Foto: PrB

Virvlar i jordens inre påverkar norr och söder

Jordens magnetfält, som gör norr till norr och söder till söder, är inte oföränderligt, och sedan mitten av 1800-talet har det försvagas.
Det visar nya mätningar som brittiska geologer gjort med hjälp av fartygens loggböcker.

I jordens inre flyter glödhett järn. Det är järnet som skapar det jättelika magnetfält som omger jorden, och som gör att kompassnålen pekar mot norr. Strömmar och virvlar i järnet gör att jordens magnetfält skiftar i styrka hela tiden.
Fyra gånger per miljoner år de senaste tio miljoner åren, så har de magnetiska polerna på jorden till och med bytt plats.

De nya rön som brittiska forskare lägger fram i senaste numret av tidskriften Science erbjuder den hittills nogrannaste uppmätningen av jordens magnetfält de senaste 400 åren. Resultaten visar att magnetfältet försvagats kraftigt sedan 1840.
Det här lägger en ny pusselbit till ett av fysikens stora mysterier, enligt professor Laust Pedersen vid Uppsala universitet.
- Tidigare har man bara kunnat se de stora dragen. Nu kan man se lite mer detaljer bakåt i tiden bak till 1590.

Så stor praktisk betydelse har inte just de här nya rönen. Däremot är det när partikelströmmen i solvinden sammanfaller med kraftiga strömningar i jordens järnkärna som riktiga störningar i magnetfältet uppstår, så pass stora att de påverkar datorer och annan elektronik.
- Magnetfältet från kärnan växelverkar med solvinden. Då kan det komma våldsamma störningar i jordens magnetfält, säger professor Laust Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".