"Världen allt bättre förberedd för en stor influensapandemi"

Risken för en stor influensaepidemi i världen är långt ifrån över,  men världen blir allt bättre förberedd. Det sa FNs representant i influensafrågor på ett stort internationellt möte om influensahotet som inleddes i Uppsala i går.

- Vi har blivit mycket bättre förberedda på en pandemi de senaste sex månaderna, säger David Nabarro, som är FNs koordinator för influensaförberedelser.

- Betydligt fler ser nu de stora sociala och ekonomiska riskerna med en influensapandemi. Det leder till att såväl företag och ideella organisationer som länder samarbetar för att världen ska bli bättre förberedd.

Fattiga länder

Men mycket återstår, och den stora utmaningen nu är att få med världens fattiga länder. Även om de börjar hänga med nu, säger David Nabarro, så har flera länder stora problem med resurserna. Många kommer till exempel vara beroende av hjälp med vaccin, och eftersom vaccin förväntas bli en bristvara även i rika länder så står vi inför stora svårigheter.

Utbrott i u-land risk även för i-land

- Om en influensapandemi startar i ett u-land så innebär det en risk för människor i Sverige, så därför är det i svenskarnas och andra europeiska länders intresse att tänka på vad som händer i u-länderna när de planerar för sin egen säkerhet, säger David Nabarro.

Ingrid Stenberg

ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".