Allt fler unga mår dåligt

Allt fler unga svenskar mår psykiskt dåligt. Problem som oro och nedstämdhet har i princip fördubblats på 10-15 år och utvecklingen är värre i Sverige än i andra länder. Det visar en rapport som Folkhälsoinstitutet håller på att slutföra åt regeringen.

Det är bland unga mellan 16 och 24 som det här händer. Bland annat har sömnsvårigheterna närapå fyrdubblats på några år och allra värst är det för unga tjejer.

Tog smällen på 90-talet

Svårigheter att få jobb är en huvudorsak. Den här gruppen har fått ta nästan hela smällen när det gäller dom 300 000 jobb som försvann under krisen på 90-talet, säger rapportens huvudförfattare Sven Bremberg.

- Före 1990 var det ju möjligt att få ett jobb efter nian. Men det är helt borta efter 90-talskrisen.

Störst förändring i Sverige

Den här förändringen har varit mer dramatisk i Sverige än i dom tio andra europeiska länder som man har jämfört med, och det är också här som dom ungas psykiska ohälsa har ökat mest, säger Sven Bremberg.

Bristen på jobb gör att många nu studerar fast de hellre skulle jobba. Och när det gäller studierna finns också en ökande stressfaktor i det allt större utbudet, enligt Sven Bremberg.

Mycket att välja på

För 50 år sen fanns det kanske 150 linjer att välja på för dom då ganska få som gick vidare till högskola, idag finns det 4000 säger han.

Vad som nu krävs är att de unga redan i skolan och till och med i förskolan förbereds bättre på vad som väntar senare, säger Sven Bremberg på folkhälsoinstitutet.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".