Flygning ökar inte risken för blodpropp visar ny studie. Foto: PrB

Flygning ger inte blodpropp

Att flyga verkar inte öka risken för blodproppar, något som man tidigare trott. Åtminstone inte mer än att sitta still länge nere på marken.

Att långa flygresor relativt ofta ledde till blodproppar hos passagerarna märkte man redan på 50-talet. Sen dess har man funderat på om det är det långdragna stillasittandet med begränsat svängrum för benen som är huvudorsaken - fenomenet har kallats för ekonomiklassyndromet.

Eller är det när planet lyfter och trycket i kabinen sjunker som det händer nåt som ökar risken? Man vet att syresättningen i blodet då minskar lite vilket kan leda till ökad produktion av röda blodkroppar. Det gör blodet mer trögflytande, men den processen tar längre tid än vad en flygresa gör.

Nu har ett brittiskt forskarlag låtit ett 70-tal personer låtsasflyga i 8 timmar i en tryckkammare. Blodprover före och efteråt jämfördes med blodprover efter 8 timmars sittande med normalt lufttryck. Och man såg man inga större skillnader alls på nån av dom många faktorer som man granskade, faktorer som skulle kunna ha med blodlevring att göra.

Det är ett överraskande resultat säger David Bergqvist som är professor i kärlkirurgi och specialist på blodproppar.
- Jag hade kanske väntat mig att man skulle hittat förändringar i likartad riktning som tidigare studier, nämligen att man får en viss ökad blodlevring.

Det finns alltså motstridiga forskningsresultat på det här området. Senast i mars visade en studie där passagerarna flög på riktigt en effekt som verkar ha med trycket att göra.

Men om man får tro på den här undersökningen, som är välgjord enligt David Bergqvist, så är det lika farligt att sitta länge med benen stilla nere på marken, i en bil till exempel.

Svårt att veta vad man ska tro på alltså, men David Bergqvists rekommendationer blir desamma oavsett:
- Om man ska flyga länge så ska man röra på benen mycket, även när man sitter stilla. Man ska dricka mycket men inte alkohol. Och om man har någon annan risk för blodpropp som man känner till så ska man prata med en läkare, för då kanske man behöver medicinering.

Källa: Journal of american medical association, JAMA.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista