Havsanemon utan svenskt namn

Artdatabanken under ytan

Nu går artdatabanken till sjöss. Okända arter som gömmer sig under ytan ska samlas in och artbestämmas precis som man redan gör med landdjur och växter.

Med en fanfar spelad på en jättelik spiralsnäcka från Australien sjösattes Svenska artdatabankens nästa delprojekt - att leta arter i Västerhavet, på uppdrag av Sveriges riksdag. Den 28 maj stävar provtagningsfartyget Arne Tiselius ut. Marinbiolog Anna Karlsson berättar att man ska leta efter allt utom fiskar och alger.

Det blir en noggrann systematisering av allt man hittar - det är en nygammal vetenskapsgren som kommit till heders igen. Och hittar man nya arter så finns det tydlga regler för namnsättningen.

Sture Hansson, systemekologprofessor från Stockholms universitet, hoppas att artdatabanken ska fortsätta sitt arbete och inverntera djur och växter i Östersjön.

AnnLouise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista