Svenskar dog av egna vapen i spanska inbördeskriget

I år är det sjuttio år sedan inbördeskrig bröt ut i Spanien och nu kommer den brittiske författaren Antony Beevor ut med sin bok Spanska inbördeskriget på svenska. Och det är först nu som Spanien moget att ta itu med sin blodiga historia, säger författaren.

– Efter Francos död 1975, slöts en tyst pakt i samförstånd i Spanien, säger författaren Antony Beevor vid ett besök i Sverige.

Kriget för 70 år sedan ett öppet sår
Spanska inbördeskriget var inget som man skulle debattera, utan snarare glömma. Men inbördeskriget har fortsatt att vara ett öppet sår i det spanska självmedvetandet, enligt Antony Beevor, fram tills nu, då tiden blivit mogen att se närmare på vad som egentligen hände.

Spanska inbördeskriget var de totalitära ideologiernas första stora sammandrabbning; Hitlers och Stalins sandlåda, där en halv miljon människor, dom flesta civila, strök med i striderna mellan general Francos högerfalang och den vänsterledda regeringens trupper.

Många svenskar deltog i kriget
Omkring 160 svenskar dog också i striderna, men många av egna vapen, enligt Antony Beevor, som i ryska arkiv hittat helt nya uppgifter om dom interna upprensningarna inom regeringssidan.

– I de ryska arkiven har vi hittat förfärande cyniska exempel på hur den internationella brigaden användes, säger Antony Beevor.

Tobias Svanelid
tobias.svanelid@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista