Tidig människa och schimpans var intima med varandra (Foto: PrB)

Tidig människa och schimpans i möjligt sexumgänge

Människan och schimpansen är närmre släkt än vad man tidigare trott. I alla fall på det sättet att det var mer nyligen som vi skildes åt och började utvecklas till olika arter, än vad tidigare forskning visat.

Det är amerikanska forskare som har jämfört en mängd olika delar av människors och chimpansers arvsmassa, och resultatet är väldigt spännande, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

Senare skilsmässa än tidigare känt
– Man slår fast att den genomsnittliga tidpunkten mellan människans och schimpansens skiljelinje ligger ungefär fem till sex miljoner år bakot i tiden. Och det är betydligt mer nyligen än andra uppgifter som pekat på att det är sju eller tovl miljoner år sedan.

Det ser också ut som att den process där arterna skildes åt från en gemensam föregångare var mer utdragen än vad man har trott.

Sexumgänge mellan tidig människa och schimpans
De två utvecklingslinjerna verkar inte bara ha levt parallellt med varandra utan också haft sexuellt utbyte och delat genetiskt material fram och tillbaka under flera miljoner år; innan dom definitivt skildes åt för att utvecklas mot dagens människor och chimpanser.

Det här är första gången vi över huvud taget får se en sån här bild av hur en sån här artbildningsprocess går till, säger Hans Ellegren.

Människans gener olika gamla
Men studien hjälper oss också att förstå människans egen utveckling, säger han.

– Kanske en av de viktigaste poängerna med den här studien är att vår historia i våra gener skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vilken gen man tittar på. Vissa delar av vår arvsmassa har en mycket yngre historia än andra delar.

Källa: Nature

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".