Studiemängd viktigare än innehåll när elever påverkar

Om gymnasieelever får chansen så påverkar de gärna sin arbetstid, men de är inte lika aktiva i att planera utbildningens innehåll.

Det visar en avhandling som presenteras vid Linköpings universitet idag.

Enligt svensk lag ska alla gymnasielever ha eget inflytande över den undervisning som de får i skolan. Men i praktiken så fungerar det här med elevinflytande inte alltid så som det är tänkt. Enligt den avhandling som presenteras idag så finns det till exempel väldigt lite utrymme för eleverna att påverka i ämnet matematik, medan de har desto mer att säga till om i svenskundervisningen.

Och Ragnhild Swahn, som för undersökningen bland annat har gjort djupintervjuer med en skolklass, blev förvånad när hon såg att eleverna gärna accepterar att de kan påverka olika mycket beroende på ämne.

- De kan i förhållande till yrkesämnet exempelvis säga att ”det är inte relevant att vi har inflytande överallt utan vissa saker måste vi kunna och det är bara att acceptera det”, säger Ragnhild Swahn.

Slipper gärna läxor

I de fall där eleverna verkligen utnyttjar sin rätt till elevinflytande, så väljer de att påverka sin arbetsbelastning snarare än undervisningens innehåll. I strävan efter att slippa läxor så föredrar eleverna till exempel väl avgränsade instuderingsfrågor som de kan arbeta med under skoltid, säger Ragnhild Swahn. Men eftersom inflytandet egentligen ska vara till för att engagera eleverna i undervisningen så gäller det för lärarna att visa vad inflytandet egentligen ska användas till.

- Läraren har ett stort ansvar för att försöka fånga in elevernas intresse. Läraren är ju den som har fullständig kontroll över vad läroplaner har för målsättning med undervisningen, säger Ragnhild Swahn.

Ingrid Stenberg

ingrid.stenberg.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".