Fusionsreaktor behöver kaos

Forskare har kommit ett steg närmare att få fusion, som kan vara lösningen på framtidens energiproblem att fungera. En smula kaos i systemet gör det lättare att styra reaktorn.

Framtidens lösning på våra energibehov skulle kunna vara solens metod, fusion, att slå samman atomkärnor. Just nu byggs en stor fusionsreaktor kallad ITER i södra Frankrike.

Men det är svårt att kontrollera fusionen så att väggarna i reaktorn kan hålla ihop. Lösningen har visat sig kunna vara en dos kaos.

Väte blir helium

Inne i fusionsreaktorn finns tungt och supertungt väte, det är de atomerna som ska slås ihop till en heliumkärna och frigöra energi.

Väteplasman, som är mer än hundra miljoner grader varm, hålls på plats av ett magnetfält, och utanför det finns reaktorns väggar. Men väteplasmans kanter är opålitliga och kan skicka iväg blixtar av energi, och det finns inget väggmaterial som står pall för det i längden.

Kontroll genom kaos

För att kontrollera väteplasman har forskare i Kalifornien provat att störa den, att göra den lite mer kaotisk. På  finns professor , han förklarar så här:

- Det låter ju inte kontrollerat att man stör plasman. Men störningen är i själva verket just en kontrollmetod. Det finns öar av energi som byggs upp i plasman, och det är dem man bryter sönder genom störningen, säger Jan Källne, professor i neutronfysik vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala Universitet.

Ett steg

Kanske kan man snart konstruera en reaktor vars väggar håller och som inte behöver bytas ut orimligt ofta. Men det återstår att se om metoden fungerar i försöksreaktorn ITER.

- Det här är ett steg på vägen, men inte det slutliga steget, säger Jan Källne.

Elsa Helin

elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".