Bränslesnålaste bilen klarar 288 mil på en liter

288 mil på en liter bränsle. Det klarar den bil som studenter vid Lycée La Joliverie i franska Nantes byggt, och med det tog den hem segern i årets upplaga av Ecomarathon, en tävling för bränslesnåla bilar. För första gången fanns också svenska deltagare i tävlingen.

I Frankrike har det i helgen körts en annorlunda biltävling: Ecomarathon. Där tävlar tekniska högskolor runt om i världen om att bygga den allra bränslesnålaste bilen.

Vann gjorde ett lag från Lycée La Joliverie i Nantes med en etanoldriven bil som kan gå 288 mil på en liter bränsle. Normalt brukar det vara vätgasdrivna bränslecellsbilar som vinner tävlingen men så alltså inte i år.

Svenska deltagare fanns för första gången med i tävlingen. Ett lag från Chalmers fick problem med bromsarna och kunde därför inte delta i loppet. Ett från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm deltog, men var  inblandat i en krasch på banan. De slutade långt ner på resultatlistan.

Johan Thorstenson

johan.thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".