Barnlöshetens olösta mysterier

Orsaken till en del pars oförklarade barnlöshet kan finnas i livmodern eller äggledarna. Vad som krävs av dem för att ett barn ska bli till är fortfarande ganska okänt. ”Forskningen är fortfarande på dagisnivå” säger Fred Hambiliki vid Reproduktionscentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men forskning pågår och ger hopp om nya behandlingar som kan hjälpa fler barnlösa par.

Många som har svårt att få barn får aldrig veta varför. Men så är det också mycket som ska stämma för att ett nytt liv ska komma till, och en del av de grundläggande förutsättningarna är inte alls väl kända: Till exempel hur livmodern ska vara beskaffad för att kunna ta emot ett embryo, och precis hur signalerna som embryot och mammans kropp skickar till varann ser ut.

Det är områden som är svåra att forska på. Men forskning sker ändå och kunskapen växer långsamt - och med den hoppet om hjälp för fler barnlösa par.

I Vetandets värld träffar vi Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare vid Kvinnokliniken på Karolinska Sjukhuset i Solna. Hon bygger upp en livmoderslemhinna på laboratoriet för att studera hur det går till när ett embryo - donerat till forskningen av par som genomgått provrörsbefruktning - fäster där.

Vi besöker också Reproduktionscentrum vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala för att tala med laboratoriechefen där Fred Hambiliki om hur odlingsmedierna som embryona växer i vid provrörsbefruktning kan efterlikna den miljö embryot skulle befunnit sig i i mammans kropp.

                                                   Camilla Widebeck
                                                    camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".