Minskad risk för angrepp på stormskogen

Den kommande sommaren kunde ha blivit en av de värsta någonsin när det gäller granbarkborrarnas angrepp på skogen i stormdrabbade Gudrunland. Men kallt väder och omfattande röjning efter rekordstormen förra vintern kan bli räddningen.

Den ser ganska beskedlig ut för blotta ögat, granbarkborren, om man ens lyckas hitta den i barken, ett brunt litet riskorn i slutet av en gång. Men det den saknar i storlek kan den ta igen i antal.

– Ett enda träd kan ju producera tusentals och åter tusentals individer, säger fältentemologen Åke Lindelöw, Skogsstyrelsens expert i insektsfrågor.

Insekterna kan förstöra enorma värden
Helst vill granbarkborrarna ha redan döda träd att föröka sig i, och där har de haft en riktig drömmiljö med de 40 miljoner kubikmeter virke som låg utspritt i skogarna efter storstormen Gudrun i Småland förra vintern.

Många har befarat att insekterna därefter skulle ge sig på också de levande träden i stor skala och, i de allra värsta scenarierna, förstöra lika stora värden som stormen själv.

Röjning och hackspettar räddade skogen
Men genom en insats som Åke Lindelöw kallar exempellös har man röjt undan 90 % av det döda virket och med det också stora mängder granbarkborrar som suttit under barken.

Dessutom har hackspettar ätit upp en del baggar och nu hindrar det kyliga vädret borrarna från att svärma vidare efter en första varm vecka i maj.

Sommarvärme och torka kan ge bakslag
På minuskontot sitter att många av dom träd som står kvar har fått minskad motståndskraft genom stormen. Och så finns det en osäker faktor.

– Det som är ett orosmoln, är väderleken. Får vi en knastertorr sommar som gynnar insekterna, men missgynnar träden, så kan problemet öka igen, säger Åke Lindelöw.

Björn Gunér
björn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".