Trygg famn, med eller utan biologi. Foto: PrB

Askunge-effekten skapar risker för styvbarn

Små barn som växer upp med en styvförälder löper större risk att omkomma i dödsolyckor än barn som växer upp med sina biologiska föräldrar.
Det visar en australiensisk studie som publiceras i det senaste numret av tidskriften Evolution and Human Behavior.

De australiensiska forskarna har undersökt alla dödsolyckor i landet, mellan åren 2000 och 2003 där offren var barn under fem år. 319 barn omkom i dödsolyckor, i många fall handlade det om drunkning.
När forskarna tittade närmare på vilken sorts familj barnet levde i vid olyckstillfället fann de att barn som levde med en styvförälder var överrepresenterade.
Enligt studien löpte dessa barn mellan 2 och 15 gånger högre risk att dö i olycksfall och detta tror forskarna kan bero på att styvföräldrar, som saknar ett biologiskt band till sina barn, tenderar att vara mindre vaksamma och ta sämre hand om barnen än vad biologiska föräldrar gör.
Dagmar Lagerberg, docent i samhällsmedicinsk forskning om barn, i Uppsala och expert på riskprognoser tycker att studien är intressant
- Det ser antagligen ut såhär. Det finns en större risk för styvbarn, men sedan måste man tolka det. De sociala förhållandena förklarar säkert mycket mer. Men kanske något litet kan förklaras av de biologiska faktorerna, säger Dagmar Lagerberg.

Tidigare forskning har visat att barn som växer upp i familjer med konflikter, missbruk, kriminalitet och dålig ekonomi, löper störst risk att drabbas av bla misshandel, olyckor och mord.
Men utöver det menar en del biologer att styvbarn och barn som växer upp utan någon biologisk förälder kan vara extra utsatta för risker.
Hans Temrin, docent i etologi vid Stockholms universitet som studerat barnamord och barnmisshandel, tycker inte att den australiensiska studien bevisar ett sådant biologiskt samband.
- Det kan vara så att de här barnen bor i ett område där det rent allmänt finns mycket farligare saker. Att det till exempel finns mer kriminalitet i området, vilket gör att barnet kan råka illa ut. Det måste man kontrollera först innan man vågar dra den slutsatsen, säger Hans Temrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".