Fisket i Victoriasjön hotas när allt fler fiskare drabbas av hiv. Copyright PrB.

Hiv drabbar fiskare hårt

Fiskarbefolkningen i Afrika är fem till tio gånger så hårt drabbad av hiv som den övriga befolkningen.

Fiskare är en försummad riskgrupp när det gäller hiv-smitta, och sjukdomens effekter drabbar nu inte bara fiskarna själva utan också alla dem som försörjs av livsmedel från fisket.

Fiskare i Afrika är en utsatt och marginaliserad grupp människor. Och hiv-smittan har slagit hårt mot dem, enligt fakta från FN är fiskare en av de värst hiv-drabbade yrkeskategorierna. I vissa fiskesamhällen vid Victoriasjön är 40 procent av befolkningen hiv-smittad. Mikael Cullberg från svenska fiskeriverket har deltagit i en konferens i Lusaka i Zambia, och han är mycket oroad av situationen.

- De flesta fiskare i Afrika är extremt fattiga. De lever under väldigt enkla förhållanden och har oftast inte tillgång till någon sjukvård. Ofta är det sämre för dem än för andra fattiga i samma land, säger Mikael Cullberg.

Fler påverkas

Fiskarna är en rörlig befolkning, de reser efter där det bästa fisket är och är hemifrån långa perioder. I hamnsamhällena finns också en kultur av sprit och prostitution, och för många kvinnor som handlar med fisk är sex en del i betalningen. I Afrika jobbar tio miljoner människor med fiske, och 200 miljoner äter av fisken. Hela näringen hotas nu av sjukdomen.

- Det är ju en uppenbar risk att värdefull kunskap går förlorad, och att fisket ändrar karaktär så att man fiskar ut kustnära bestånd, säger Mikael Cullberg. Det kan påverka både fiskarbefolkningens försörjningsmöjligheter och matförsörjningen i länderna.

Särskilda insatser krävs

Trots att problemet är så stort är fiskarna en försummad grupp när det gäller hjälpinsatser mot hiv och aids, säger Mikael Cullberg.

- Här behöver man nog agera på en massa nivåer på en gång. Mycket handlar väl om att synliggöra det här problemet så att fisket kommer med i den nationella planeringen i de här länderna. Det finns ju många som jobbar med hiv och aids i Afrika och som gör stora insatser för att bekämpa sjukdomen, och då gäller det att de uppmärksammar fisket också, säger Mikael Cullberg.

Elsa Helin

elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".