Träskarabernas land håller på att återhämta sig. Foto: PrB.

Iraks träskmarker på bättringsvägen

Våtmarkerna i Irak, det område mellan floderna Eufrat och Tigris som brukar kallas ”civilisationens vagga” är allvarligt hotade efter bland annat dammbyggen under slutet av 1900-talet. Men nu visar nya studier att området är på väg att återhämta sig.

Träskmarkerna mellan floderna Eufrat och Tigris anses vara väldigt viktiga eftersom många unika fågelarter bor där och miljoner fåglar passerar årligen på sin resa mellan Sibirien och Afrika. Området är också värdefullt eftersom det ses som en av de platser där civilisationen föddes.

Dammbygggen

Men sedan 1970-talet och fram till 2003 försvann 90 procent av de stora våtmarkerna. Boven i dramat var bland annat stora dammbyggen i angränsande länder längre upp längs med floderna.

Under Saddam Husseins regim byggdes också stora konstbevattningsanläggningar som förde bort vattnet från träsken. Många viktiga arter var då mycket nära utrotning.

Arter återhämtar sig

Men när regimen föll 2003 började befolkingen att riva de vallar som byggts upp, och nu står fyrtio procent av området under vatten igen. Där vattnet har kommit tillbaka börjar också många arter att återhämta sig.

Även om det ser positivt ut just nu är det inte säkert att den här utvecklingen håller i sig. Eftersom Irak har en allvarlig vattenbrist så kommer det att uppstå en konflikt om vattnet.

Odla mindre

Arne Jernelöv är professor i miljöbiokemi och han tror inte att området kommer bli helt återställt eftersom jordbruket i så fall skulle behöva göra stå tillbaka:

- Det är alldeles klart att ska man klara att restaurera träskmarkerna i någon större utsträckning och det med ett bestående resultat, måste man odla mindre än man annars skulle kunna göra.

Ingrid Stenberg

ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".