Ny plan ska få växande ekonomier att spara energi

De tre stora länderna Kina, Indien och Brasilien använder mer och mer energi och släpper därmed också ut mer och mer växthusgaser. Nu försöker världsbanken och FN få de tre jätteländerna att öppna ögonen för smart energisparande och bromsa koldioxidutsläppen.

Hela 40 procent av världens befolkning bor i Kina, Indien och Brasilien, och ekonomierna går på högvarv. Länderna ligger bland de tio största engergiförbrukarna i världen, och därmed också bland de som släpper ut mest växthusgaser.

Utsläppen fördubblas

År 2000 orsakade den genomsnittlige kinesen två ton koldioxidutsläpp. Det är visserligen bara en tredjedel av hur mycket en vanlig svensk orsakar, och bara en tiondel så mycket som den genomsnittliga nordamerikanen, men utsläppen ökar snabbt och kommer att fördubblas till år 2030 om ingenting görs.

Många möjligheter

Nu har världsbanken och FN haft en stor konferens i Paris där man tagit fram en plan för att få de tre jätteländerna att börja spara energi. Filip Johnsson som är professor i uthålliga energisystem på Chalmers tekniska högskola ser många möjligheter till hur man kan göra:

- Det är allting från att ha bränslesnåla bilar till att isolera hus och att använda mindre material för att producera olika saker. Man blir ju mer lönsam också om man är energieffektiv, det är det stora hoppet, säger han.

Lära av våra misstag

Men att enbart spara energi kommer inte att räcka.

I Indien och Kina kommer den mesta energin från kolkraftverk. Och att styra om stora investeringar i infrastruktur är en lång process. Men kanske kan Kina Indien och Brasilien få ett försprång genom att lära av västvärldens misstag.

Det sker en stor utveckling i de här länderna och eftersom de ligger efter oss behöver de inte göra om de misstag som vi redan gjort, säger Filip Johnsson.

Elsa Helin

elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".