Harry Potters osynlighetsmantel kan bli verklighet. Copyright PrB.

Nytt material blir osynligt

Ett nytt material som kan göra föremål osynliga kan vara verklighet inom fem år. Det anmärkningsvärda påståendet kommer från forskare vid Imperial College i London, som räknat på saken.

Vem skulle inte vilja ha en osynlighetsmantel som Harry Potter, att svepa in sig i när man vill passera obemärkt genom ett rum? Snart skulle det kunna bli möjligt. John Pendry heter forskaren som har räknat ut hur ett särskilt material kan designas för att ljusets strålar skall passera runt det istället för att reflekteras tillbaka till ögat.

Just att ljus reflekteras tillbaka är en förutsättning för att vi ska kunna se saker och och ting. Materialet det handlar om kallas för meta-material och skapades för första gången lagom till milleniumskiftet. Det består av supersmå partiklar, så kallade nanopartiklar, av silver eller koppar som kombinerats på ett sådant sätt att de växelverkar med elektromagnetisk strålning.

Såhär reagerar Carl Gustav Ribbing, professor i fasta tillståndets fysik vid Uppsala universitet:
- Jag tycker det är fascinerande att dessa metamaterial nu realiseras och visat häpnadsväckande egenskaper. Och nu kommer det en överraskning till, nämligen att man skulle kunna göra ett objekt osynligt genom att omge det med ett metamaterialskal. 

Det märkvärdiga med metamaterialen är att de bryter elektromagnetiska vågor på ett helt nytt sätt. Sedan tidigare har forskarna lyckats komponera material som bryter mikrovågor och radiovågor, som är relativt stora, men nu handlar det alltså om korta ljusvåglängder. Även om det än så länge bara handlar om en teori uträknad på papper, så tror de brittiska forskarna att tekniken inom kort kommer att leda till en materialrevolution.

Marie-Louise Kristola

marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".