Silver kan vara skadligt, kunskapsläget är oklart. Copyright PrB.

Ökad silver-användning oroar

Silver används allt mer som bakteriedödare, både i vården och i våra hem, trots att kunskapsläget är dåligt. Såväl experter som myndigheter oroar sig över riskerna, och debatten växer i takt med den ökande marknaden för silver-produkter.

Silver har använts länge inom sjukvården, till exempel för att läka brännskador. Även andra produkter, som gardiner med invävda silvertrådar och underkläder man inte behöver tvätta, innhåller silver.

Riskerna uppmärksammas
Men nu uppmärksammas riskerna med silvret mer och mer. Det finns studier som visar att bakterier kan bli resistenta mot silver, och samtidigt mot anibiotika. Dessutom är silver giftigt för vår miljö, och detta har fått apoteket att ta bort sina silverplåster ur sortimentet. Överläkare Åsa Mellhus säger att silver är toxiskt och att det är framförallt de vattenlevande organismerna som far illa.
- Vi glömmer bort att när vi renar vatten på reningsverk så är det bakterier som gör reningen, säger Åsa Mellhus. Med för mycket silver i vattnet så kommer inte bakterierna att klara sin uppgift. Och kommer silvret ut i sjöarna så kommer fiskar och annat som lever i vattnet att dö och det tror jag inte att vi vill.  

Utredningar att vänta
På kemikalieinspektionen har man konstaterat att användandet av silver har ökat i en mängd olika produkter. I sommar ska flera myndigheter försöka reda ut hur det förhåller sig med nytta och risker när det gäller silver. Kunskapsläget idag är dåligt. Men både kemikalieinspektionen och överläkare Åsa Mellhus välkomnar den debatt om silvret som har börjat:
- Jag hoppas att folk får mer information så att de kan fatta beslut och att vi är lite mer restriktiva precis som vi är med antibiotika.

Elsa Helin

elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".