(Foto: PrB)

Inga blåljus tack!

– Ni sätter väl inte på blåljusen?
Frågan kom från 70-åriga Mona Wahlström Johansson från Bona i Östergötland, när hon beställde ambulans. Under en cykeltur hade hon börjat misstänka att hon höll på att få en hjärtinfarkt.
– Det är pinsamt om alla hör att man blir hämtad med ambulans! Och tänk om det inte skulle ha varit något! Då skulle jag ju ha utnyttjat ambulansen i onödan, förklarar Mona sitt motstånd till blåljus.

Många som får ont i bröstet tvekar att ringa efter ambulans. En del tar istället egen bil, några åker buss eller cykel, och någon enstaka tar sig till sjukhus till fots. Och allt det här försämrar prognosen för den som fått hjärtinfarkt.

– Snabb behandling är bland det viktigaste av allt, säger Magnus Janzon, chef för hjärtintensiven på Linköpings universitetssjukhus.

Ändå dröjde det mer än en timme för så mycket som 59 procent av de patienter som fått en misstänkt hjärtinfarkt, innan de kom i kontakt med vården, visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet, av sjuksköterskan Ingela Johansson.

                                                      Mona Hambraeus
                                                        mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".