På korståg mot infektionerna

Varje år dör 14 miljoner människor i infektionssjukdomar som AIDS, malaria och tuberculos - sjukdomar som skulle kunna botas eller lindras. De flesta som dör bor i världens fattigaste länder och Hannah Akuffo vid Sida menar att det nu behövs samarbetsprojekt mellan världens rika och fattiga länder för infektionssjukdomarna skall kunna bekämpas.

Hannah Akuffo är docent vid Karolinska Institutet och enhetschef för Sidas avdelning för forskningsbistånd och menar att det nu behövs kraftfulla samarbetsprojekt mellan världens rika och fattiga länder för att bekämpa infektionssjukdomarna. Det räcker inte med att I-länder utvecklar mediciner, u-länder måste få vara med i utvecklingsfasen för att medicinerna skall kunna bli effektiva i sjukdomsbekämpningen. Det handlar också om att bättre förstå de utmaningar som hälsovårdsmyndigheterna i u-länderna står inför idag - att se till att distribution och kontroll fungerar - innan korståget mot infektionssjukdomarna blir framgångsrikt.

Tobias Svanelid
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".