Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 5
Anabola steroider, tabletter som fördärvar män, söner och bröder
2 av 5
Avspark till Övertid
3 av 5
Så funkar fotboll
4 av 5
Fotboll förklarar världen
5 av 5
Var ska du sitta?

Veckomagasin 2006-06-02

En id-tagg i den röda strumpan larmar när den hamnat i en maskin med vittvätt - vill vi ha det så? Ju längre upp på statusstegen vi befinner oss desto bättre hälsa har vi, eftersom det ger oss kontroll över våra liv. Anabola steroider påverkar hjärnan med sina androgena egenskaper - trots att man från början försökt undvika det.

Id-taggar på gott och ont

Id-taggar kan hålla ordning på varorna i butiken, larma när mjölken i kylskåpet gått ut eller när vi håller på att starta en tvättmaskin med en röd strumpa i vittvätten. Anders Sandberg har tagit fram en rapport om id-taggarnas möjligheter för tankesmedjan Eudoxa, en tankesmedja som vill främja ny teknik. Han är entusiastisk inför de nya taggarna, som han tror kommer att förändra våra liv lika mycket som hjulet, eller datorerna. Mer skeptisk är it- strategen Pär Ström som ser hot mot vår integritet i taggarnas möjligheter.

Högre status, bättre hälsa

Michael Marmots bok Statussyndromet beskriver hur vår ställning i samhället, vår status, är kopplad till vår hälsa. Lever man någonstans mitt i, inte rik och inte fattig, så har man redan där möjligheten att förbättra sin hälsostatus genom att mer aktivt välja och välja bort de viktiga komponenterna i livet - man har kontroll över sitt liv, vilket är nyckelordet i boken. Det som gör oss sjuka är att vi inte kan styra våra liv så att det som är viktigtast faktiskt uppfylls - den stressen framkallar sjukdom.

Resonemangen speglar i viss mån behovstrappan, där vi först och främst måste tillgodose de basala behoven av mat, sömn och tak över huvudet; sedan kan de mer sofistikerade livskraven uppfyllas. Till dem hör till exempel valet av arbete, valet av materiell status, och hur du spenderar resurserna.

Det är lättare och lättare ju rikare man är, förstås, men även en mitt-emellan-statusperson kan ge sitt liv fler frihetsgrader och lite bättre sittplats på stegen genom att aktivt välja. Detta låter sig bäst göras, säger Michael Marmot, i ett samhälle som garanterar en lägsta acceptabel levnadsstandard för medborgarna, för är man utblottad finns ingen frihet. Han menar också att Sverige, vad vi än tänker om välfärdsstaten, visar en hälsostatistik som visar att omsorgen om medborgarna fungerar, jämfört med många andra länder.

Michael Marmot: Statussyndromet   Natur och Kultur

Anabola steroider är androgena också

Anabola steroider har det talats om mycket i veckan apropå händelsen i Västerhaninge förra helgen då en man knivskar sin styvdotter till döds. Han hade ätit sådana preparat. Anabola steroider är syntetiskt manligt könshormon, testosteron. De har inte bara anabol, vävnadsuppbyggande, funktion. De är också androgena - maskuliniserande. Det innebär att de påverkar hjärnan bland annat genom att skapa ökad aggressivitet.

Den effekten kunde man inte få bort ur preparaten när de togs fram på 30-40-talet, berättar Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala Universitet, och de finns kvar än. Minst 50 000 svenskar bedöms använda anabola steroider, enligt beräkningar som Dopingjouren har gjort. Där jobbar Ann-Mari Thurelius som också medverkar i programmet idag. Numret till Dopingjouren är 020-546987.

Vem vet?

Vår tävling rullar vidare. Svaret på förra veckans fråga: telefonen Kobra. Det var Paula Rasmusson i Stockholm som vi drog som vinnare denna gång!

Den här veckan presenterar vi ett nytt fynd ur tekniska muséets gömmor i sällskap med intendenten Nils Olander. När du kommit på vad det är, skicka svaret till vem.vet@sr.se .

Fotbollsböcker

Fotboll påverkar samhället mer än vi kanske tror. I boken ”Fotboll förklarar världen - en (osannolik) teroi om globaliseringen” av amerikanen Franklin Foer (Ordfront) får vi en serie reportage. Om korruptionen i Brasilien där Pelé spelade en roll, om hur krigsförbrytaren Arkan tog över en hel fotbollsklubb, Röda Stjärnan i Belgrad, och fick de nationalistiska supportrarna att bilda hans paramilitära styrka. Och om fotbollrevolutionen i Iran.

”Så funkar fotboll - Ola Andersson förklarar” (Prisma) förklarar hur fotbollsanalyserande går till och ger knep till hur man ska få ut mer av en match, och reder ut vad tio fotbollsklyschor egentligen betyder.

”Avspark till Övertid - Allt om fotboll” (LL-förlaget) en rolig ABC-bok med fantasifulla uppslagsord. som krokben, filming och fusk  på K, underliga matcher på bokstaven U och - förstås - Zlatan på Z

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".