Yoga välgörande mot bröstcancer

Yoga får kvinnor som behandlas för bröstcancer att må bättre. Det visar nu en av få vetenskapliga studier som gjorts om yoga.

Yoga har funnits i 5000 år, och trots att det finns 50 miljoner registrerade utövare i världen finns det bara sparsamt med forskning om yogan verkligen har några hälsoeffekter.

Men nu har amerikanska cancerforskare kunnat konstatera att yoga får bröstcancerpatienter att må bättre under behandlingen.

Yogautövare mådde bättre psykiskt...
Forskarna följde sextio kvinnor, varav hälften fick gå på yoga-pass två gånger i veckan. Sedan fick de utvärdera hur de orkade med att promenera, att bära matkassar, och mer generella frågor om trötthet och livskvalitet.

Det visade sig att de kvinnor som höll på med yoga mådde bättre än de andra när det gällde kroppsliga frågor, isynnerhet var yoga-utövarna piggare än de andra.

...men psykiska hälsan opåverkad
När det gällde psykiska frågor som ångest och depression var det ingen skillnad mellan de två grupperna. Studien presenterades på en kongress som amerikanska onkologi-sällskapet höll i Atlanta.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".